Välkommen till Queentorps
Om rasen
Utseende

Maine coonen Ă€r en robust och storvĂ€xt kattras. De utvecklas lĂ„ngsamt och Ă€r inte fĂ€rdigvuxna förrĂ€n i femĂ„rsĂ„ldern. Honorna brukar vĂ€ga runt 3,5–6 kg och hanarna 6-8 kg. Katten utvecklades idet kalla klimatet i nordöstra USA dĂ€r bara de starkaste och största jĂ€garna kunde överleva. Den har medium stora ögon och stora öron och ser och hör sina byten bra. Maine coonens huvud Ă€r av medium storlek och ger ett fyrkantigt intryck och de stora öronen sitter högt placerade pĂ„ huvudet. Kroppen Ă€r lĂ„ng och muskulös, med bred bringa och kraftig benstomme. En stor yvig svans som nĂ„r frĂ„n svansrot till skulderbladen, sĂ„ att katten kan svepa den runt sig under kyliga nĂ€tter. Tassarna Ă€r stora och runda, ofta med pĂ€lstofsar mellan tĂ„rna - sĂ„ kallade "snöskor". PĂ€lsen Ă€r halvlĂ„ng (semilĂ„nghĂ„r) och silkeslen och den tovar sig sĂ€llan. De ska gĂ€rna ha krage (vĂ€xlar mellan Ă„rstiderna), pĂ€lsen Ă€r lĂ€ngre under magen och runt bakbenen. PĂ„ huvud, skuldror och framben Ă€r pĂ€lsen kortare. Även öronen Ă€r vĂ€lpĂ€lsade ofta med tofsar pĂ„ spetsen.

Temperament

Till sÀttet sÀgs Maine coonen vara rÀtt hundlik; de vill alltid vara med överallt och se vad den övriga familjen har för sig. Det Àr ganska vanligt att de skaffar sig en "favorit"matte/husse som den tyr sig extra till. En Maine coon har ofta lÀtt att komma överens med andra djur, bÄde hundar och andra katter. Temperamentet Àr överlag vÀldigt lÀtt och stabilt och de Àr framför allt otroligt snÀlla. Detta i kombination med dess storlek gör att de gör sig vÀl förtjÀnta av smeknamnet "The Gentle Giants". Ett roligt sÀrdrag hos Maine coonen Àr att den förutom det vanliga jamandet ofta anvÀnder sig av ett kvittrande "brrrp", vilket man ofta hör nÀr de Àr busiga eller dÄ de Àr ömhetstörstande och vill ha kontakt. En del Maine coonen har ofta en förkÀrlek till vatten och leker gÀrna med vattenskÄlen.

Historia

Maine coon anses vara den första kattrasen frÄn Amerika. Man vet inte riktigt hur rasen uppkom men det finns mÄnga myter kring det. En av de vanligaste Àr frÄn Maine och gÄr ut pÄ att katten uppstÄtt genom parning mellan katt och tvÀttbjörn(raccoon pÄ engelska, dÀrav namnet). Detta trodde man pÄ grund av storleken pÄ katterna och deras stora, yviga svansar. En annan mycket omstridd skröna Àr att den franska drottningen Marie Antoinette hade dessa katter som husdjur under den franska revolutionen och valde att skicka dem i en bÄt till Amerika för att de skulle slippa undan revolutionen. Troligare Àr att katten uppkom genom naturliga korsningar mellan lÄnghÄriga katter som sjömÀn fört med sig till Maines hamnar och engelska katter som nybyggarna tog med sig pÄ 1600-talet, skandivaviska eller ryska katter samt korthÄriga amerikanska huskatter.

År 1986 registrerades den första Maine coonen inom SVERAK, men det dröjde till Ă„r 1989 innan den första Maine coon-kullen föddes i Sverige. Idag har den blivit en av vĂ„ra mest populĂ€ra raser och det registreras drygt 1120 (Ă„r 2007) nya Maine coons i SVERAK varje Ă„r. Inom IDP Sverige registrerades över 200 Maine cooner 2007.

Under rasens tidiga Är var det bara de brunagoutifÀrgade katterna som fick kallas Maine coon, katter med andra fÀrger och utteckningar kallades gemensamt för maine shag. Idag Àr sÄ gott som alla fÀrger, inklusive fÀrger med vitt, tillÄtna. Undantag Àr maskade mönster samt choklad, lila, kanel och fawn.

KĂ€lla: Wikipedia